EmailTwitterFacebookLinkedIn

Tijdens de Nationale Carrièrebeurs in de RAI sprak ik een aantal medewerkers van de Gemeente Alkmaar over een mogelijke traineeship. Hierna ging ik naar de informatiedag op het oude stadhuis. Dat was tevens de eerste keer dat ik de binnenstad van Alkmaar bezocht.

Ik was onder de indruk van de vele monumenten en het viel mij op dat de gemeente actief bezig was met het onderhoud en promotie. Zo stond de Grote Kerk in de steigers maar konden bezoekers via een trap toch het dak beklimmen (‘Klim naar de hemel’).

Na de informatiedag volgde de escaperoom. Vrienden die ik over deze selectieronde vertelde konden het niet geloven: “Dat is nog eens wat anders dan een sollicitatiegesprek”. Ons groepje zette de snelste tijd neer. Ik grapte daarom dat we allemaal aangenomen waren. Niets bleek minder waar. Linda, Christiaan en Mariëlle zou ik later terug zien.

De escaperoom bleek een voorbode van een reeks vernieuwingen binnen de Gemeente Alkmaar. Het stadskantoor was verbouwd en het flexwerken had zijn intrede gedaan. De grote mate van vertrouwen en eigen verantwoordelijkheid bevalt goed. Net als het samenstellen van je eigen opleidingstraject binnen de Alkmaar Academie, het eigen opleidingsportaal van de gemeente Alkmaar.

Tevens zijn wij de eerste lichting trainees. Niet iedereen weet wat trainee betekent; wij zijn geen stagiair en niet gebonden aan één afdeling. Daarentegen werken wij juist op projectbasis door de gehele organisatie. Als groep trainees voeren wij ook enkele organisatie brede opdrachten uit. Zo gaan we bijvoorbeeld een jonge ambtenarendag organiseren voor de regio Noord-Holland Noord.

Deze brede inhoudelijke basis en de mogelijkheid om jezelf te blijven ontwikkelen zijn mijn belangrijkste motivatie voor de traineeship. Daarnaast is het fijn dat ik nu veel kan doen voor de Vakgroep Erfgoed, waar ik ook voor gestudeerd heb. Zo maak ik een cultuurhistorische inventarisatie van de kanaalzone en schrijf ik regelmatig voor Erfgoed Alkmaar. De komende maanden ga ik aan de slag met het opstellen van de Kerkenvisie.

Het tweede jaar van mijn traineeship wil ik gebruiken om meer ervaring op te doen bij de andere vakgroepen binnen het ruimtelijk domein (bodem, projectmanagement etc.). Als allround ambtenaar hoop ik daar straks een bijdrage aan te kunnen leveren.