EmailTwitterFacebookLinkedIn

Strategisch Traineeship

In dit leerwerktraject biedt Team Alkmaar trainees alle handvatten om uit te groeien tot programmamanager, strategisch adviseur, bestuursadviseur of organisatieadviseur. Dat doen wij met intensieve begeleiding, uitdagende opdrachten én een uitgebreid aanbod aan trainingen.
De doelgroep is breed: pas afgestudeerden, starters, herintreders en andere getalenteerde mensen die graag bij ons willen werken.

We dagen je als trainee uit om te ervaren en te proberen om zo je vaardigheden verder te ontwikkelen. Je pakt diverse projecten aan die bijdragen aan de ontwikkeling van onze organisatie. Zo leer je van onze ervaren collega's en wij gelijk van jou!

Het strategische traineeship bestaat uit 3 fasen waarbij diverse leerdoelen zijn opgesteld.

Het eerste contract: looptijd 7 maanden 
In de eerste fase leer je onze organisatie en het gemeentelijke werkveld écht kennen. Je draait mee met de uitvoerende teams, je ziet hoe informatiestromen lopen en werkt aan korte opdrachten met snelle doorlooptijden. Aan het einde van deze periode willen we zien dat je in staat bent analyses te schrijven. Je observeert, verwoord en geeft kritisch opbouwende feedback. 

Het tweede contract: looptijd 1.5 jaar
In de tweede fase nemen we je mee in het opgavegericht werken. In deze periode volg je onder andere een erkende training in project- en programmatisch werken. De opdrachten in deze fase hebben een langere doorlooptijd, bevatten een financieel en/of politiek component en worden projectmatig opgepakt. Aan het einde van deze periode zien we dat je in staat bent om processen goed te doorlopen. Je werkt vanuit gestelde kaders van bijvoorbeeld de organisatiekoers, het coalitieprogramma of bestaand beleid. Je weet in- en externe hulpbronnen in te zetten en toont openheid én zelfreflectie tijdens gesprekken. 

Het laatste contract: looptijd tot en met 3 jaar en verder
Inmiddels heb je opdrachten vervuld binnen alle verschillende domeinen. Opdrachten die je in deze periode uitvoert hebben een groot bestuurlijk component. Je coördineert (deel)projecten of pakt een strategisch vraagstuk aan. Je werkt zelfstandig en hebt daarbij achtervang van een ervaren collega. Na deze periode willen we van jou zien dat je gevraagd en ongevraagd advies geeft. Binnen de gestelde kaders, geef jij jouw eigen draai aan projecten. 
 
Daarna; Je hebt 3 jaar kunnen snuffelen aan verschillende domeinen. Onze doelstelling en ambitie is om jou te binden aan onze organisatie. Waar je als trainee uiteindelijk in de organisatie terecht komt is op basis van je kwaliteiten én de match met bijpassend werk. We blijven steeds met elkaar in gesprek en kijken wat nodig is om nóg verder te komen. 

Kortom: Een veelzijdig programma, veel leermomenten en de kans om jezelf te ontwikkelen en bewijzen! Wij kijken ernaar uit om met elkaar aan de slag te gaan! Jij ook? 


Het huidige traineeship gaat binnenkort van start. Ben jij geïnteresseerd? Houd de pagina ‘Vacatures’ op deze website dan in de gaten. Informatie over het nieuwe traineeship kun je hier terugvinden.