EmailTwitterFacebookLinkedIn

Een idee? Doen!

Wij zijn trots op onze stad, onze inwoners en onze ondernemers. Daarom vinden wij het belangrijk dat jij je met hen verbonden voelt. Zodat je weet waarom en voor wie je het doet. 

Voor ons zijn persoonlijkheid en betrokkenheid belangrijker dan opleiding en ervaring. Het gaat om initiatief en actie. Een idee? Doen!

 

 

 

 

Bouwhistoricus

Als bouwhistoricus schrijf jij letterlijk geschiedenis. Jij ontdekt en vertelt het verhaal van het Alkmaars erfgoed en maakt daarmee het onzichtbare zichtbaar.

Jij onderzoekt, legt verbanden en vertelt het verhaal

In deze rol draag jij zorg voor maar liefst 583 rijksmonumenten, 15 provinciale monumenten, 959 gemeentelijke monumenten, 4.000 beeldbepalende panden en 3 rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten. Een deel daarvan is zelfs werelderfgoed!

Als bouwhistoricus doe je onderzoek naar de historische elementen in onder andere rijksmonumenten en andere complexe historische panden. Je verbindt het ondergrondse met het bovengrondse erfgoed. De geschiedenis bepaalt welke ingrepen gewenst en ongewenst zijn. Als bouwhistoricus bepaal jij welke historische elementen een pand bevat én welke zeker bewaard moeten blijven.

Dat doe je onder andere door;

  • (verkennend) waarde stellend bouwhistorisch onderzoek
  • het zelfstandig beoordelen van bouwplannen. Daarbij verricht je zelfstandig documentair onderzoek op locatie. Natuurlijk conform de richtlijnen voor bouwhistorisch onderzoek zoals die zijn opgesteld door RCE en SBN.
  • het zien van het grotere verband tussen nieuw en eerder uitgevoerd onderzoek. Aan de hand hiervan doe jij voorspellende verwachtingen.
  • kennis en informatie te delen. Je bent sparringpartner en contactpersoon van onder andere de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed, initiatiefnemers, historische verenigingen en belangenverenigingen.
  • het verhaal te vertellen van ons erfgoed. Zo schrijf jij daadwerkelijk geschiedenis.

Onderzoekende verhalenverteller met veel kennis; dit ben jij

Je hebt een goed beeld van hoe je de bouwhistorie van Alkmaar op de kaart zet. De resultaten van jouw onderzoek breng je dan ook op een pakkende wijze over op jouw omgeving. Je bent sterk in het interpreteren van verschillende gegevens, legt makkelijk verbanden en hebt kennis en ervaring met moderne (digitale) technieken en dendrochronologisch onderzoek.

Binnen ons team ben jij dé bouwhistoricus. Leuk wanneer je er energie uit haalt om ook een ander wat te leren!

Volgens de wet VTH moeten (en willen) wij voldoen aan de kwalificatie-eisen. Hoewel we meestal geen opleidings- en ervaringseisen hebben, is het voor deze functie belangrijk dat jij; 

  • minimaal een HBO-opleiding bouwhistorie (met succes) hebt afgerond
  • voldoende ervaring hebt als bouwhistoricus om de kennis in ons team naar een (nog) hoger niveau te tillen
  • je makkelijk beweegt in een politieke en maatschappelijke context
  • kennis en ervaring hebt met moderne (digitale) technieken, presentatietechnieken, dendrochronologisch onderzoek en hebt een digitale manier van werken
  • je open staat voor innovatie en nieuwe inzichten en visies. Hier draag jij actief aan bij

Samen sterk in een dynamische omgeving!

Werken binnen het team erfgoed betekent samen de schouders eronder. Voor behoud van cultuurhistorische gebouwen, landschap en archeologische waarden in Alkmaar. Je werkt op een dynamische werkvloer. Van het stadskantoor tot de bouwsteiger! Als bouwhistoricus werk je in een multidisciplinair team. Je werkt integraal samen met collega’s van onder andere archeologie, stedenbouw en ruimtelijke vormgeving. Samen met hen vul jij de geschiedenis van onze gemeente aan. Alkmaar heeft een goede reputatie als het gaat om erfgoedzorg en daar zijn we trots op! We zijn een grote monumenten gemeente en daarmee kom je in een gespreid bedje terecht. Hoe je die opdekt? Daarin heb jij veel vrijheid! Neem zelf het initiatief, pak de kansen en maak van deze functie jouw droombaan

Hebben we je overtuigd en word jij onze bouwhistoricus? We verwelkomen je graag in ons team!

Meer weten?

Interne procedure

Externe procedure

Over de selectieprocedure

Wil je meer weten over onze selectieprocedure?