EmailTwitterFacebookLinkedIn

Een idee? Doen!

Wij zijn trots op onze stad, onze inwoners en onze ondernemers. Daarom vinden wij het belangrijk dat jij je met hen verbonden voelt. Zodat je weet waarom en voor wie je het doet. 

Voor ons zijn persoonlijkheid en betrokkenheid belangrijker dan opleiding en ervaring. Het gaat om initiatief en actie. Een idee? Doen!

 

 

 

 

Strategisch Trainee gemeente Alkmaar

Functieomschrijving

Strategisch Trainee Team Alkmaar

Jij bent de toekomst. Jij maakt de toekomst. Jij beïnvloedt de toekomst. Word Strategisch Trainee bij de gemeente Alkmaar!

Jezelf ontwikkelen tot strateeg

In dit leerwerktraject biedt de gemeente Alkmaar jou alle handvatten om te groeien tot strategisch adviseur of programmamanager. Met intensieve begeleiding, uitdagende opdrachten én een uitgebreid aanbod aan trainingen verbreden we jouw blik. We dagen je uit om te ervaren en te proberen. We geven je vertrouwen en verantwoordelijkheid. We leren je omgaan met teleurstellingen én genieten van kleine en grote successen.

Jouw blik verbreedt zich van;

 • organisatie naar bestuur;
 • taakgericht naar procesgericht werken;
 • concreet naar strategisch;
 • korte termijn naar lange termijn;
 • theorie naar praktijk.

Je gaat aan de slag met organisatie brede opdrachten die verschillende domeinen raken. Na het succesvol volgen van het traject ben je dan ook een breed inzetbare, strategisch denker. Een echte aanwinst voor ons team! Met al jouw verkregen inzichten breng jij onze organisatie verder.

Hoge ambitie, ontwikkelings- en resultaatgericht, durf

Het traineeship is bedoeld voor mensen die nog lang niet uitgeleerd zijn! Voor het traject dat je gaat volgen, heb je HBO of universitair werk- en denkniveau nodig. In welke richting maakt ons niets uit.

Je beschikt over;

 • durf! Jij bent resultaatgericht en durft de randen/risico’s op te zoeken om tot resultaat te komen;
 • een hoge intrinsieke motivatie. Je wilt een betekenisvolle baan, bent steeds bezig met jouw eigen ontwikkeling en pakt daarin jouw eigen verantwoordelijkheid;
 • het vermogen om overzicht te houden. Je ziet de gevolgen van verschillende keuzes in en kijkt vooruit. Zo breng jij projecten planmatig tot een succes!

Vrijheid, afwisseling, groei, verbinding - een goed en duidelijk vooruitzicht

Werken bij de gemeente Alkmaar is vernieuwend en uitdagend. Met behulp van ons eigen opleidingsportaal ontwikkel je jezelf. Je doet betekenisvol en afwisselend werk. Je krijgt veel eigen verantwoordelijkheid en wordt gestimuleerd in het ‘gewoon doen!’. Daarnaast kom je in een team van betrokken collega’s en deel je jouw werkweek met het plaats- en tijd onafhankelijk werken zelf in.

In dit leerwerktraject kan je de volgende voorwaarden verwachten;

 • talentontwikkeling. We kijken naar jouw kwaliteiten, persoonlijkheid en drive en zetten hier op in. We kijken welke trainingen passend zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling en bieden maatwerk;
 • een goed startsalaris en een 36-urige werkweek;
 • drie tijdelijke contracten gedurende drie jaar. Onze doelstelling en ambitie is om jou te binden aan onze organisatie. Natuurlijk verwachten we van jou een hoge inzet. Hoe dat zit, lees je hieronder:

Onbevooroordeeld, mensgericht, uniek – zo selecteren wij

De gemeente Alkmaar beschikt over verschillende selectie – instrumenten. Speciaal op maat gemaakt voor trainees. We vinden het belangrijk om jou als mens te leren kennen en om onbevooroordeeld te selecteren. We maken onder andere gebruik van doe- en dilemmakamers waarin we zien hoe jij écht in verschillende situaties handelt. We nemen de tijd om te reflecteren en vragen daarbij ook jouw input. Net als tijdens het traineeship zelf, vind je tijdens de selectie een mix tussen groeps- en individuele opdrachten. De selectie zal bestaan uit een aantal selectiedagen waarbij deze instrumenten worden ingezet. Dit vraagt dus inzet van de kandidaten en de gemeente. 

Hebben we met jou de juiste match in handen? Dan ziet het traject er als volgt uit:

Het eerste contract: looptijd 7 maanden

In deze periode leer je onze organisatie en het gemeentelijke werkveld écht kennen. Je draait mee met de uitvoerende teams, ziet hoe informatiestromen lopen en werkt aan korte opdrachten met snelle doorlooptijden. Aan het einde van deze periode willen we zien dat je in staat bent analyses te schrijven. Je observeert, verwoord en geeft kritisch opbouwende feedback.

Het tweede contract: looptijd 1.5 jaar

We nemen je mee in het opgavegericht werken. In deze periode volg je onder andere een erkende training in project- en programmatisch werken. Opdrachten hebben een langere doorlooptijd en bevatten een financieel en/of politiek component. Wie weet evalueer je de organisatie van de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen óf maak je een maatwerkplan voor een betere telefonische bereikbaarheid. Aan het einde van deze periode zien we dat jij in staat bent om processen goed te doorlopen. Je werkt vanuit gestelde kaders uit bijvoorbeeld de organisatiekoers, het coalitieprogramma of bestaand beleid. Je weet in- en externe hulpbronnen in te zetten en toont openheid én zelfreflectie tijdens gesprekken.

Het laatste contract: looptijd tot en met 3 jaar en verder

Inmiddels heb je opdrachten vervuld binnen alle verschillende domeinen. Opdrachten die je in deze periode uitvoert hebben een groot bestuurlijk component. Je coördineert (deel)projecten, stuurt projectteams of pakt een strategisch vraagstuk aan. Je werkt zelfstandig en hebt daarbij achtervang van een ervaren collega. Na deze periode willen we van jou zien dat je gevraagd en ongevraagd advies geeft. Binnen de gestelde kaders, geef jij jouw eigen draai aan projecten.

Daarna;

Je hebt 3 jaar kunnen snuffelen aan verschillende domeinen. Onze doelstelling en ambitie is om jou te binden aan onze organisatie. Waar je uiteindelijk in de organisatie terecht komt is op basis van jouw kwaliteiten én de match met bijpassend werk. We blijven steeds met elkaar in gesprek en kijken wat nodig is om nóg verder te komen.

Kortom: Een veelzijdig programma, veel leermomenten en de kans om jezelf te bewijzen! We kijken ernaar uit je te ontmoeten en vertellen je graag meer in levende lijve!

Wij kijken ernaar uit om met elkaar aan de slag te gaan! Jij ook? Solliciteer uiterlijk 15 juni!

Meer weten?

Interne procedure

Externe procedure

Over de selectieprocedure

Wil je meer weten over onze selectieprocedure?