EmailTwitterFacebookLinkedIn

Een idee? Doen!

Wij zijn trots op onze stad, onze inwoners en onze ondernemers. Daarom vinden wij het belangrijk dat jij je met hen verbonden voelt. Zodat je weet waarom en voor wie je het doet. 

Voor ons zijn persoonlijkheid en betrokkenheid belangrijker dan opleiding en ervaring. Het gaat om initiatief en actie. Een idee? Doen!

 

 

 

 

Strategisch Trainee gemeente Alkmaar

Jij bent de toekomst. Jij beïnvloedt de toekomst. Jij maakt impact. Word strategisch trainee bij de gemeente Alkmaar. Alkmaars trots begint bij jou! 

Jezelf ontwikkelen tot strateeg 
In dit leerwerktraject biedt de gemeente Alkmaar jou alle handvatten om te groeien tot bijvoorbeeld adviseur of programmamanager. Met intensieve begeleiding, uitdagende opdrachten én een uitgebreid aanbod aan trainingen en activiteiten verbreden we jouw blik. We dagen je uit om te ervaren en te proberen. We geven je vertrouwen en verantwoordelijkheid. We leren je omgaan met teleurstellingen én te genieten van kleine en grote successen. 

Jouw blik verbreedt zich van:

 • organisatie naar bestuur; 
 • taakgericht naar procesgericht werken; 
 • concreet naar strategisch; 
 • korte termijn naar lange termijn; 
 • theorie naar praktijk. 

Je gaat aan de slag met organisatie brede opdrachten die verschillende domeinen raken. Na het succesvol volgen van het traject ben je dan ook een stevige adviseur. Een echte aanwinst voor ons team! Met al jouw verkregen inzichten breng jij onze organisatie verder. 

Vrijheid, afwisseling, groei, verbinding - een goed en duidelijk vooruitzicht 
Werken bij de gemeente Alkmaar is vernieuwend en uitdagend. Met behulp van ons eigen opleidingsportaal ontwikkel je jezelf. Je doet betekenisvol en afwisselend werk. Je krijgt veel eigen verantwoordelijkheid en je wordt gestimuleerd in het ‘gewoon doen!’.  

Daarnaast kom je in een team van betrokken collega’s. Je bent onderdeel van de unit waar jij op dat moment je opdracht uitvoert, maar ook onderdeel van de groep (huidige en nieuwe) trainees. Een fijne en bevlogen groep trainees, waarmee je samenwerkt en kunt sparren.  

In dit leerwerktraject kan je de volgende voorwaarden verwachten:

 • Talentontwikkeling. We kijken naar jouw kwaliteiten, persoonlijkheid en drive. We kijken welke trainingen passend zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling en bieden een uitgebreid Leer- en Ontwikkelplatform met talloze trainingen en e-learnings; 
 • Je stroomt in aan het begin van schaal 9 (CAO Gemeenten), afhankelijk van je kennis en ervaring. Daarnaast ontvang je 17,05% vrij te besteden Individueel Keuze Budget en een 36-urige werkweek;  
 • Alle vrijheid en verantwoordelijkheid om jouw werkweek met het plaats- en tijdonafhankelijk werken zelf in te delen. Je werkt waar jij dat wilt en nodig bent. Op zoek naar verbinding en contact met collega’s? Werk dan op ons moderne stadskantoor. Rustig dingen uitwerken? Log gerust in vanuit huis; 
 • Het traineeship is opgedeeld in 3 fasen. Je start met de organisatie leren kennen d.m.v. kortere opdrachten. Vervolgens werk je meer projectmatig en hebben projecten een langere doorlooptijd. Tot slot krijg je een meer coördinerende en strategische rol. Je krijgt drie tijdelijke contracten per fase van het traineeship, gedurende drie jaar. Onze doelstelling en ambitie is om jou te binden aan onze organisatie; 
 • Leuke bijeenkomsten, uitjes en heerlijke cappuccino’s in ons netwerkcafé.  

Natuurlijk verwachten we van jou een hoge inzet. Hoe dat zit, lees je hieronder. 

Hoge ambities, ontwikkelings- en resultaatgericht, durf! 
Net uit de schoolbanken of al langere tijd werkervaring? Ons traineeship is bedoeld voor ambitieuzelingen die nog lang niet uitgeleerd zijn! Voor het traject dat je gaat volgen heb je HBO of universitair werk- en denkniveau nodig. In welke richting maakt ons niet uit.  

Je beschikt over; 

 • durf! Jij bent resultaatgericht en durft de randen/risico’s op te zoeken om tot resultaat te komen; 
 • een hoge intrinsieke motivatie. Je wilt een betekenisvolle baan, bent steeds bezig met jouw eigen ontwikkeling en pakt daarin jouw eigen verantwoordelijkheid; 
 • het vermogen om overzicht te houden. Je overziet de gevolgen van verschillende keuzes  en kijkt vooruit. Zo breng jij projecten planmatig tot een succes! 
 • Goed reflectievermogen. Je bent kritisch op je eigen handelen en stuurt bij wanneer zaken anders lopen dan gepland. Alles om ervan te leren!   

Onbevooroordeeld, mensgericht, uniek – zo selecteren wij 
De gemeente Alkmaar beschikt over verschillende selectiemethoden. We vinden het belangrijk om jou als mens te leren kennen en om onbevooroordeeld te selecteren. We maken onder andere gebruik van doe- en dilemmakamers, een mix van groeps- en individuele opdrachten, waarin we zien hoe jij écht in verschillende situaties handelt. We nemen de tijd om samen met jou te reflecteren.  

De selectie zal bestaan uit een aantal selectiedagen waarbij deze instrumenten worden ingezet. Dit vraagt dus inzet van jou als kandidaat, maar ook van ons als gemeente.  

 • De eerste selectiedag vindt plaats opvrijdag 31 mei 2024;  
 • Zijn we beiden enthousiast? Dan volgt er een 2e selectiedag op woensdag 12 juni 2024.  

Alkmaar is een inclusieve gemeente. Het maakt ons niet uit waar je geboren bent, waar je in gelooft of van wie je houdt. Wij zijn vooral benieuwd naar jouw talent en de meerwaarde die jij ons kunt bieden. 

Heb je nog vragen? Plan een ‘Maak kennis met..’ afspraak!  
In de week van maandag 13 t/m vrijdag 17 mei kun je je opgeven voor een eerste ‘Maak kennis met..’ afspraak. Voorafgaand aan de selectiedagen bieden we dagelijks een moment om alvast met iemand van Team Alkmaar in gesprek te gaan en je eerste vragen over het traineeship of het werken bij gemeente Alkmaar te beantwoorden. Opgeven kan per mail via werkenbij@alkmaar.nl o.v.v. traineeship. Vermeld hierin je naam, telefoonnummer en naar welke dag je voorkeur uitgaat.  

Interesse of heb je nog vragen?  
Zie jij jezelf als nieuwe trainee starten bij ons? Leuk! Solliciteer dan vóór maandag 27 mei 2024 via onze website.  

Heb je nu al vragen over de organisatie of de sollicitatieprocedure? Neem contact op met Manon Butter (06 42 34 40 53), Rob Sapulette (06 39 75 49 75) of Miranda Tijm (06 43 53 20 26, afwezig van 6 t/m 10 mei).  

Iedereen die solliciteert is daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste selectiedag! 

Meer weten?

Interne procedure

Externe procedure

Over de selectieprocedure

Wil je meer weten over onze selectieprocedure?